Oktoberfest 2013, Dörenthe

oktoberfestoktoberfest1oktoberfest2oktoberfest3oktoberfest4
Heeei! Sairaan pitkä viikonloppu takana täällä Saksassa. Perjantaina olin Aurassa (yöklubi) Stephannien ja hänen parin brasilialais kaverin kanssa. Meillä oli todella hauskaa yhdessä! Lauantaina chillasin vaan sängyssä lähes koko päivän, kunnes Stephannien host isä tuli hakemaan mut. Lähdin niille ja siellä odottikin jo mekko illan Oktoberfestia varten, ja ostin sen myös. Stephannien host äiti laitto mulle lettirinkulan ja meillä oli kaikilla niin saksalainen olo haha. Se oli niin paljon parampaa ja enemmän ja isompaa kuin mitä mä kuvittelin. Siellä oikeesti tanssittiin ja laulettiin jatkuvasti. Valitettavasti loppuillasta ei tullut kuvia/videoa, sillä olimme mukana siellä tanssimassa ryhmätansseja. Oli niin ihana fiilis siellä! 
Tein vielä videon ihan vaan sitä varten, että näätte vähän minkälainen meininki siellä oli. Elikkäs en panostanut siihen mitenkään ja laatu on aika huono... Jäimme sitten illan jälkeen Stephannien hostperheelle yöksi Rafaelan kanssa ja seuraavana aamuna 10 aikaan lähdin taas perheen kanssa "maatilalle", sillä siellä oli järjestetty juhla vammasille, oli todella upeeta, harmi että kamera jäi kotiin... emilia

Münster mit Ada

munster13munster11munster9munster10munster7munster6munster4munster2munster8muntser5munster
Hallo alle! Lauantaina lähdin Adan kanssa Münsteriin shoppailemaan. Kerittiin kuitenkin päivän aikana käydä myös kiertelemässä vanhaa kaupunkia ja käymässä katoolisessa kirkossa kattelemassa. Münster on kyllä niin upee kaupunki että alta pois, sääkin oli kaiken lisäksi niin huippu! Münster on tunnettu siitä, että siellä ajellaan paljon pyörillä, niitä oli siis kaikkialla. Miten ihmiset edes löytävät oman pyöränsä siellä?
Kävimme Vapianossa syömässä, mulla olikin ikävä niitten täydellistä carbonaaraa! Tottakai oli myös pakko vierailla Starbucksissa haha. Mulla tuli ostettua oikeestaan vaan housut, kengät, pipo ja neule. Elikkäs ihan hyvä, rahat kuitenkin olivat melkein loppu, sillä ostelin Santulle vuosi/synttärilahjoja haha.
Apua, mulla on myös eka koe torstaina, saksan koe kaiken lisäksi! Pyysin, että saisinko arvosanan siitä, mutta saa nähdä, luultavasti kadun sitä vielä... Matikka ja englantikin on ihan ensi viikolla. Jännskättää.
Lokakuussa olisi tarkotus lähtee Dortmundiin pienen tyttöporukan kanssa, siellä olis primark, eli halvalla mennään! ;) Kirjotin muuten yfun blogiin sunnuntaina ja lähipäivinä pitäisi tulla postaus! emilia

In der Stadt mit Amanda

IMG_0630IMG_0660IMG_0665IMG_0652IMG_0662IMG_0646
Moi! Kyllä mäkin huomaan että saksa kehittyy koko ajan aikanaan. Oon oppinu pikkusanoja ja sanontoja ja ei tartte nii hirveesti enää miettii mitä sanoa. Harmittaa vaan kun niitä kavereita ei oo vielä tullu, ku kouluuki on nyt vasta 2,5 viikkoa takana ja oon kahta vuotta nuorempien kanssa samalla luokalla, eli mun siskon ikäsia. Ei siinä mitään, mutta jutut on aika erilaisia. Tänään kuitenkin olin koko päivä niin iloinen kun ymmärsin joka ikisen sanan ja lauseen tänään pädagogik tunnilla! (siinä puhutaan esim kasvatuksesta) Tänään on myös perjantai ja tapasin melkeen heti koulun jälkeen Amandan, joka on kans täällä lähellä vaihtarina suomesta. Oli jotenkin ihanaa puhua kasvotuksen suomea taas kerran, vaikka olinkin unohtanu pari sanaa ja miten ne lausutaan haha. Huomenna lähen kans Adan kanssa Münsteriin shoppailemaan ja syömään vapianoon! Siitäkin tulee postaus sitten ens viikkolla joskus i guess. Viikonloppuna pitäis kirjottaa yfun omaan blogiin mun alkufiilareista täällä, linkkaan senkin, tai sit voitte ite käydä kattoo, siellä muut vaihtarit ovat jo kirjottaneet. http://yfufinland.blogspot.fi/
Maanantaina tilaan dr Martens kengät tänne Ibbenbürenin yhteen liikkeeseen, sillä koot olivat 38 ylöspäin ja mullahan onkin 36... Mutta vihdoin saan ne ostettuu ja tarpeessa onkin syys/talvikengät. 
Torstaina olisi ensimmäinen koe, saksa. Kirjotamme teksianalyysin, apua, en tiiä tajuunko tekstistä mitään haha. Ihanaa viikonloppua! emilia

I feel like there's nothing I can't try

okok1.ok3
Moikka kaikki siellä! Aika menee vaan niin nopeesti. Oon ollu täällä puoltoista kuukautta ja ei mulla ole edes kymmentä jäljellä... Koulu painaa päälle ja oon aina todella väsynyt. Treeneissäkään ei oo tullu käytyy kun ovat yhdeksään, jonka jälkeen pitäisi pyöräillä viisi kilometriä kotiin pimeessä. Jotenki se masentaa kun muutenkin on niin väsynyt koko ajan! Ei oo yhtään sama asia käydä kaupungilla kavereitten kanssa, kuten esimerkiksi eilen. Kävin tapaamassa pari muuta ihanaa vaihtaria, jotka ovat kanssani samassa koulussa. Meillä synkkaa tosi hyvin ja tuntuu kivalta kun voi niin vapaasti puhua tunteistaan. Vaihtari ymmärtää vaihtaria, niin se vaan on! Puhuttiin todella henkilökohtasia asioita ja omista kotimaistamme. Tytöt ovat Brasiliasta ja Mexikosta. Jotenkin oon oppinu arvostamaan Suomea ihan toisella tavalla, en enään halua muuttaa isona Ruotsia pidemmälle. Jotenkin Suomi on niin tuttu ja turvallinen ja mä viihdyn todella hyvin. 
Syksy alkaakin jo lähestyä! Eilen oli ihana syksyinen sää. Rakastan syksyä, kun saa laittaa paksut villapaidat päälle ja on vähän kylmä tuuli. Tänään aamulla ajattelin jo että talvitakki olisi ihan kiva, ulkona oli nimittäin 6,5 astetta!!!! Onneksi tuli eilen ostettua pipo. 
Huomenna tulee olemaan todella raskas päivä, koulua kahteen, liikkaa 7km koulusta, kotiin 5km, syömään, treeneihin 5km, kahen tunnin treenit ja sit taas kotiin, suihkuun ja koisimaan... Apua, oon torstaina varmaankin ihan kuollut! Nyt jatkan vähän läksyjen tekoa, ai että, eikö nää nuoret teekkään muuta kuin läksyjä? Vai meneeks mulla vaan niin paljon pidempää tän kielen kanssa...?
ARGGHH, muilla joilla flickr ei toimi? emilia

Holland

holland1holland2holland8hollandholland9holland5holland7holland3holland4
Hallo! Tasan viikko sitten kävimme perheen kanssa Hollannissa markkinoilla. Sinne kesti ajaa 45 minuuttia, vaan! Siellä me pyörittiin ja siellä oli vielä halvempaa kuin saksassa. Miten se on mahdollista? Karkkeja, suklaita, juustoja, kaloja.... Kaikkia oli niin paljon erilaisissa muodoissa. Tulihan siellä vähän kierrettyy kaupoissakin ja mukaan nappasin neuleen ja parit t-paidat. 

Koulukin on alkanut mainiosti, oon jo löytänyt sen oman porukan ja ne on kaikki tosi innoissani että jään tänne vuodeksi. Viihdyn todella hyvin. 12.9 mulla ja poikaystävällä oli vuosipäivä, kolmas vuosi yhdessä ja nyt eletään neljättä kohti. Ikävä on kova, mutta me kestetään. Seki tulee varmaan ensvuoden puolella tänne kattomaan mua. Täällä keli on ollut niin huono tällä viikolla. Viime viikolla oli yli 30 astetta varjossa ja oli niin kuuma, tällä viikolla taas 13 ja sadetta.... Perus syyssää. On kyllä muuten ihanaa kun syksy on alkanut, istun huoneessa musat korvilla, kuulen kun sade iskee ikkunaa kohti ja selaan tumblr.com sivustoa. Elämä hymyilee. Tumblr saa mut nauramaan ja itkemään. Mulla nousee aina tunteet pintaan. Itken kun katon niitä ihania kuvia... 
Mun koulussa on muuten viisi vaihtarii, minä ja neljä muuta. Oon kuitenki tavannu vaan kaksi, meksikolainen ja brasilialainen. Molemmat tytöt on ihania! Kiva ku voi sitten puhua miten niillä menee ja jakaa vaihtarihuolet! 

Teen sen erilaisuus-postauksen ens viikon aikana! Tää päivä olisi täynnä matikkaa ja saksaa... Illalla grillijuhlat naapuristossa. Toivottavasti kaikilla menee hyvin<3 emilia

9.9



Tää on niiku tähän suomalaisten ja saksalaisten eroon. Suomalaiset käyttää kännykkää kavereitten kanssa PALJON enemmän kuin saksalaiset. Mitä mieltä jos tekisin postauksen erilaisuuksista? :)

koulu

skola5

Kirmeksen vikana päivänä, eli maanantaina, lähdin taas Janinen ja hänen parin kaverinsa kanssa kaupungille pariin laitteeseen ja 21:00 oli todella isot ja hienot ilotulitukset, jotka kesti 20 minuuttia!

skola1skola2skola3

Sain mun ekana koulupäivänä Schultüten, jonka kaikki saksalaiset, jotka aloittavat koulun saavat. Tää olikin mun ensimmäinen koulupäivä Saksassa, joten hostäiti oli ostanut sen ja täyttänyt sen karkeilla, hedelmillä, viholla, kynällä, kumilla ja liimalla. Mun mielestä oli just kiva saada se! :)

skola

Niinkuin varmaan suurin osa jo tietääkin, niin Saksassa ei saa kouluruokaa ilmaiseksi, joten joka aamu on tehtävä eväät mukaan.

Koulusta en ole viellä ottanut kuvia, mutta kyllä niitäkin tulee myöhemmin! Itse koulu on aika vanhanaikanen, mutta todella iso. Luokat menevät jotenkin niin että alhaalla ei oo satasella alkavat, sit ylemmäs kun menee ni tulee yli 200 luokkaa. Ihan hullua! Ei tälläseen oo tottunu...
Saksalaisessa gymnasiumiin mennään jo viidennellä luokalla, mutta kymppiluokalla mennäänkin gymnasiale oberstufe, johon pääsee myös realschulesta. He joutuvat kuitenkin olemaan siellä vuotta kauemmin. Koulupäivätkin ovat paljon lyhyempiä täällä kuin Suomessa. Mulla on maksimissaan 8-14 koulua. Esimerkiksi maanantaina mulla on 8:55-12:20 haha. Silti täällä on kaks große pausea, jolloin syödään. Eli 20 ja 40 minuuttia. Yhteensä välitunnit ovat 70 minuuttia! Koulun tunnit ovat 60min. 
Käyn täällä 10 luokkaa, eli käyn lukion ykkösen vähä kun uusiksi. Luokalla on myös pari 98 syntynyttä haha. Täällä oppilaat ovat paljon lapsellisempia kuin suomessa, ei siis yhtään yhtä itsenäisiä. Saattavat häiritä opettajaa, mutta tekevät kuitenkin tehtävät huolellisemmin kuin suomalaiset. Mun luokalla on myös toinen vaihtari Brasiliasta, Stephannie. 
Mun luokan kanssa mulla on matikkaa, saksaa ja englantia. Muuten sain valita aika paljon itse mitä haluun lukea. Valitsin Sozialwissenschaftin (joka on vähä kuin yhteiskuntaoppi), bilsan jossa puhutaan soluista, hissaa mistä en tajua mitään XD, kuvista jota mulla ei oo vielä ollut, pädagogisch jossa puhutaan kasvatuksesta ja semmosesta eli vähän kuin psykologia ja sitten vielä evangelsiche kirche, eli evankeelinen kirkko. Suurin osa lukee katolische kirche eli katoollista. 
Kouluvuosi on jaettu myös eri tavalla, kuin myös lomat. Meillä on viisi jaksoa suomessa, mutta täällä on vain kaksi, syys ja kevät. Kesäloma on kuusi viikkoa, syysloma kaksi viikkoa, joululoma kaksi viikkoa, pääsiäinen kaksi viikkoa. Joten lomat on jaettu "tasaisemmin". 
Oon varmaan unohtanut jotain, mutta saa aina kysyä ;) Nyt laittautumaan, sitten aamupalalle ja nokka kohti Hollantia! emilia

Kirmes

kirmeskirmes3kirmes1kirmes2kirmes4
Hei! Perjantaina mulla oli ensin suunnitelmissa lähteä Kirmekseen, mutta treenejen jälkeen olin liian väsynyt lähtemään yhdeksän jälkeen mihinkään. Olin ihan loppu! Lauantaina kuitenkin lähdin Janinen ja hänen kaveriensa kanssa. Janine on siis mun ensimmäinen oma kaveri, jonka nyt tunnen. Tutustuin myös hänen kavereihinsa ja mulla oli ihana ilta! Tänään vietämme Lauran, eli mun pikkusiskon 14 vuotis synttäreitä. Mulla oli lahjana marimekon pussukka ja suomalaista karkkia ja jenkkipurkkaa. 
Kaikki sanoivat että rahaa mukaan koska kirmes on kallis. Ruoka ei ollu niin kallista, eikä laitteetkaan. Jos halusi mennä laitteeseen se oli max 3,50e. Suomessa taas se on varmaankin 8e tai jotain sinnepäin. Mulla on nyt vielä tekemistä synttäreitä varten joten kuulemiin! Koulu alkaa muuten keskiviikkona, iiiik! emilia